De kop is eraf, het rallycross seizoen is terug van start gegaan op het overzichtelijke Duivelsbergcircuit te Opgrimbie/Maasmechelen voor het Belgisch kampioenschap en de BelNed Cup editie 2019. Dat de weersomstandigheden de winnaars bepaalde was zeker met oa; Davy Van den Branden – Luc Maris – Kurt Lambers – Kimi Vermeulen – Berd Stubbe en Kobe Pauwels als uiteindelijke winnaars.

Dat de strijd bij de SuperNationals + 2 liter tussen Kampioen Luc Maris en Vice Kampioen Kristof Bex ging zijn was ook een te verwachte zaak. Bex (Volvo S40) kon van op de beste startplaats het veld aanvoeren maar kreeg duchtige tegenstand van merkgenoot en regerend kampioen Maris die in ronde vier het roer overman van de leider en het been stijf hield tijdens het jokeren en kwam uiteindelijk als eerste over de eindmeet gevolgd door Bex en BMW rijder Stefan Vaesen die na een zeer mooie prestatie van Amazone Stefanie Vanlingen die op plaats drie rondreed maar met een zekering probleem de handdoek in de ring moest werper. De plaatsen vier en zes in de finale kwamen toe aan Ludo Hermans (Ford) en Johnny Verkuringen (BMW M3).
Bij de finale- start in de min 2 liter klasse ging het verkeerd tussen de BMW van Martijn Vanhove en de Ford van Nick Neyens. Beiden raakte elkaar waardoor regerend kampioen Vanhove dwars voor de Ford Escort kwam te staan en een contact niet meer kon vermeden worden. Voor Vanhove was het einde verhaal terwijl Neyens op grote achterstand moest achtervolgen. Vooraan wist Kurt Lambers van op plaats drie het beste te starten en het veld voor 6 ronden lang aan te voeren en te eindigen met een mooie overwinning. Achter de winnaar eindigde de Opel Corsa van Robbe Goris en wist de Q finale- deelnemer Pim Garvemink in zijn Honda Civic door te stoten naar een zeer verdienstelijke derde podium plaats. Amazone Mandy Kasse (Ford Fiesta) eindigde net naast het podium op rang vier.
Voor Glenn Cools (Opel Corsa) die het snelst was in de eerste reeks, sloeg het noodlot toe na het beëindigen van de tweede manche met een kapotte versnellingsbak waardoor de man uit Balen zijn wedstrijd vroegtijdig moest stop zetten.
Bij de Super1600 stond er geen maat op vice kampioen Davy Van Den Branden. Hij won zowel de reeksen als ook de semi- en finale met zijn Citroën DS3. “Een mooie overwinning met de investering die we gedaan hebben met een nieuwe motor te laten bouwen bij de Nederlandse tuner Vos” was de uitleg van de gelukkige winnaar. Plaats twee kwam toe aan de Peugeot 208 van Yves Teelen voor de Ford Fiesta van Pascal Roumans. De overige finalisten waren Dennis Remans (Ford Fiesta) – Peter Barnhoorn (Citroën C2) en Marcel Snoeijers die met een oververhitte motor vroegtijdig aan de kant moest. Regerend kampioen Steve Otzer kwam nooit echt voor in het stuk en moest de finalisten laten gaan.
Steve Volders kwam alleen maar wat testen met zijn gloednieuwe RX2 wagen om deze wat onder de knie te krijgen en om later op het seizoen deel te nemen aan het wereld kampioenschap.
De overwinning bij de RST ’s kwam toe aan Kimi Vermeulen voor Jari van Hoof en Seppe Jacobs. Jill Chalmet miste net het podium.
Bij de XC Crosscar ging de overwinning naar de Duitser Bernd Stubbe terwijl Kobe Pauwels de overwinning in de wacht sleepte bij de XC Junior.

VAS Regionaal
De VAS die op zaterdag hun openingswedstrijd van het seizoen 2019 konden afwerken werd de Promotie klasse C gewonnen door de Honda CRX van Stefan Thomassen voor vice kampioen Devlin Thijs – Yenthe Putzeys en Maarten Nijssen die allen een Opel bestuurden. In de Regionale A klasse was het regerend kampioen Didier Dexters die zijn Toyota MR2 als eerste over de finish loodste voor het Honda trio Rens van der Linde – Wouter Desender en Steven Ubben. Bij de B- klasse kwam de overwinning toe aan de Chevrolet Kalos van Bart Goris, die kampioen Andy Leysen wist te verschalken na het nemen van de joker ronde. De derde rang kwam toe aan vice kampioen Jonas Kemps eveneens in een BMW, en Thomas Weltjens die eerder de B-finale won miste op een haar na het podium.

De in bijlage meegeleverde foto’s zijn COPYRIGHT vrij.

Luc Maris versus Kristof Bex

Stefanie Vanlingen stond meer dan haar mannetje in de finale + 2 liter

Kurt Lambers reed zijn BMW naar een mooie overwinning

Van den Branden versus Steve Otzer was alleen te zien in de reeksen

Van den Branden – Teelen en Roumans was het podium bij de Super 1600

Kobe Pauwels won de XC Junior klasse

Kimi Vermeulen voor Jari van Hoof bij de RST

Steve Volders kwam zijn gloednieuwe RX2 in- en testrijden

Duivelsbergcircuit - Weg naar Zutendaal 251 - B-3630 Maasmechelen
Webdesign - www. C U P I X .be