Weergoden bepalen BK seizoeneinde.

Onverwachts op zaterdag kwam de melding van de BORA dat de rallycross wedstrijd van 1 december in Mettet geannuleerd werd wat betekende dat deze wedstrijd op de Duivelsberg de seizoenafsluiter zou worden. Wederom de zoveelste ommekeer in het Belgisch Kampioenschap wat zeker geen windeieren zal leggen voor zowel piloot – organisatie en Belgisch Off Road Association. Dat de weergoden op vandaag, zondag een rol zou spelen was op voorhand te voorspellen. De dag overwinningen kwamen toe aan Dennis Remans – Nick Neyens – Kristof Bex – Steven Van Nunspeet – Jari van Hoof en Kobe Pauwels. De Belgische kampioenschap titels van 2019 gingen naar Steve Otzer – Kurt Lambers – Luc Maris – Ronnie Grauwels en Rens Vanpelt.

Bij de Super1600 was het niet regerend kampioen Steve Otzer (derde) die deze finale won maar wel Dennis Remans (Ford Fiesta) die een betere joker ronde aflegde dan teamgenoot Yves Teelen in zijn Peugeot 208. Achter toen al BK kampioen Otzer (Citroën Saxo) eindigde Nick Vanalken (VW Polo) – Jordy Putzeys (Opel Astra) en Peter Barnhoorn (Citroën C2). Na de semi-finales in de SN min 2 liter was de strijd volledig open qua overwinning en was het Glenn Cools die met zijn Open Corsa het best uit de natte startblokken kwam maar bij het op gaan van de Duivelsberg dreef Cools te ver naar buiten waardoor hij gepasseerd werd door Nick Neyens (Ford Escort) de latere winnaar en de Nederlander Ron Snoeck (Volvo C30) als tweede. Achter Cools was het Filip Wojtowicz (Volvo C30) – kampioen Kurt Lambers (BMW M3) en de Ibiza van Bart Coninx die de finale rij afsloot. Al werden de semi- finales gewonnen door Steven Maris en Kristof Bex beiden met een Volvo S40 het was laatst genoemde die de start won van pole- houder Maris die zich wat verslapen had en achter Stefanie van Lingen (BMW E36) op achtervolgen moest. Bex wist op eieren te rijden tijdens deze zeer natte weeromstandigheden waardoor Maris moest tevreden nemen met plaats twee. Hierin was het Luc Maris die zich kon kronen als Belgische kampioen en voldoende punten had waardoor deze op de achtergrond bleef en zoon Steven achter het stuur zat. “Amazone” Van Lingen eindigde mooi op het podium op rang drie en wist kleppers als Roel Verhoeven – Stefan Vaesen beiden met BMW en Roland Myny (Volvo S40) achter haar te houden. Bij de andere races zoals X-cross en Junior X-Cross ging de overwinning voor het eerst naar Steven Van Nunspeet en Koen Pauwels. Bij de RST- cup ging de geblokte vlag eerst af bij Jari Van Hoof.

VAS Regionaal

Kampioenen gekend.

Eerst was het op zaterdag de beurt aan de VAS piloten om hun laatste wedstrijd van het seizoen 2019 af te werken. Met Yente Putzeys (Promo-), Didier Dexters (A-) en Bart Goris (B Klasse) zijn nu de kampioenen van het VAS gebeuren anno 2019 gekend. Niet alleen de titels kwam hen toe ook de laatste wedstrijd overwinning ging richting kersverse kampioenen. Zo won Yente Putzeys (Opel Corsa) met een grote voorsprong de Promo klasse voor Devlin Thijs (Opel Corsa) en Bjorn Vliers (Opel Corsa). In deze A-finale werden Danny Kunnen en Guy Vrachten terug gezet naar een zesde plaats na een banden controle (breedte) die niet conform leken te zijn. Bij de Regionale B- was het Bart Goris in zijn Chevrolet Kalos die van op de pole- positie van start kon gaan en zijn eerste plaats niet meer afstond. De grootste concurrent van de winnaar was Andy Leysen (BMW M5) hij kon even van de titel proeven toen Goris door de jokerronde ging maar toen Leysen nadien deze zelf moest nemen werd hij terug verwezen naar de tweede plaats. Met deze uitslag eindigde zowel Goris als Leysen op rang één (met gelijke punten) in het kampioenschap maar de titel kwam door meer overwinningen gedurende het seizoen toe aan Goris die hiermee zijn eerste VAS titel binnen haalde. De derde plaats was voor de Citroën Xsara rijder Sanne Schrooten die zijn beste resultaat van het seizoen behaalde. Daar de kampioen Didier Dexters al van vorige wedstrijd gekend was en de man uit Maasmechelen al een gedeelte van zijn wagen van de hand had gedaan (verkocht) kon deze niet meer aanzetten in deze afsluiter van het VAS kampioenschap en moest als toeschouwer toekijken hoe Wouter Desender in zijn Honda Civic de overwinning naar zich toe haalde. Het podium kwam helemaal toe aan het Japanse merk nadat Rens van der Linde (tweede) en Raf Maes beiden in een Honda Civic als derde wist te eindigen. Dexters verklaard na afloop dat hij volgend jaar richting circuit zou gaan om niet aan een nieuw project op rallycross vlak te moeten beginnen nu de kampioenen wagen zo goed als verkocht is.

De Raad van Bestuur van de B.R.C.V wenst iedereen die kampioen geworden is bij de VAS – BelNed RC en het Belgisch Kampioenschap een hartelijke proficiat toe en op naar het seizoen 2020.

De in bijlage meegeleverde foto’s zijn vrij van COPYRIGHT.

Kampioenen 2019 van l – r: Steve Otzer – Luc Maris en Kurt Lambers

Crash Otzer versus Remans

Remans voor Teelen en Otzer

Nick Neyens en Glenn Cools in strijd voor plaats één.

Winnaar Bex en Steven Maris

Verhoeven en Van Lingen in strijd voor plaats drie

Kim Vermeulen in actie in een waterplas.

De VAS kampioenen 2019 van l-r  Bart Goris  – Didier Dexters –Yenthe Putzeys 

Duivelsbergcircuit - Weg naar Zutendaal 251 - B-3630 Maasmechelen
Webdesign - www. C U P I X .be