Winters tafereel tijdens BelNedCup op Duivelsberg .

De BelNed Cup 2018 ging van start op de Duivelsberg te Maasmechelen onder een winters tafereel met vriestemperaturen in de ochtend en nadien een zonnetje dat de temperatuur naar de plus joeg en waar de aanwezige rallycross fans van genoten die zeker spannende reeksen en finales voorgeschoteld kregen met als eindwinnaars: Jochen Coox, Steve Otzer, Robbe Goris, Kristof Bex en Jari van Hoof.

Bij de SuperCars waren maar drie van de vier aangekondigd op het appel en waren de drie reeksen alsook de finale een strijd tussen Jochen Coox en de Zweed Daniel Thoren. De drie reeksen kwamen toe aan de garagehouder Coox met Thoren en de Nederlander Paul Allerts op twee en drie. In de finale kwam de Zweedse VW Polo als eerste uit de startblokken gevolg door merkgenoot Coox en de Mitsubishi Evo 7. In de tweede ronde ging de Zweed in de fout waarbij hij contact maakte met de muur en de Polo liet spinnen. “ Dit was voor de Zweed Daniel Thoren zijn tweede optreden na Mettet vorige week en moet er zoals hij liet verstaan nog wat leergeld bij de pas komen”. Hierdoor kwam lokaal matador Coox aan de leiding en won deze eerste BelNed Cup met grote voorsprong op Allerts (tweede) en op bijna een ronde gereden Thoren.
Bij de Super1600 ging de overwinning naar Steve Otzer die van op rang twee met zijn Citroën Saxo een superstart maakte voor diens merkgenoot Davy Van den Branden (DS3) en de Peugeot 208 van Yves Teelen. Otzer die het hoofd koel wist te houden reed een vlekkeloze finale en behaalde zijn eerste BelNed Cup overwinning van het jaar. Van den Branden daarentegen moest na de training van zaterdag zijn DS3 krachtbron wisselen om zondag ochtend te kunnen verschijnen aan de start wat hem geen windeieren gelegd heeft met een tweede plaats. Na Teelen was het Nick Vanalken die zijn VW Polo naar een vierde plaats reed voor Jordy Putzeys (Opel Astra) en de Nederlander Marcel Snoeijers in een Renault Mégane.
Bij de SuperNationals min 2 liter kwam de overwinning toe aan de twintig jarige Robbe Goris. De Opel Corsa rijder ging in de eerste ronde jokeren waardoor de man uit Arendonk ronde na ronde wist op te schuiven met als resultaat een mooie eerste overwinning binnen te halen. “Ik heb er gewoon andere olie in gedaan voor de rest is er niets aan veranderd, maar het geluk moet ook wel wat aan onze kant liggen wat verleden jaar niet het geval was, ook nu hebben wij een aandrijfas over gehad waardoor ik niet aangezet had in de derde reeks uit vrees weer een as te breken. Uiteindelijk is het ons gelukt” aldus de zeer gelukkige Goris. De andere podium plaatsen kwamen toe aan het Nederlanders duo Peter Van de Wege (Toyota Yaris) en Ron Snoeck (Volvo C30). De overige finale plaatsen waren voor Martijn Vanhove (BMW 1M) Kris Bammens (Peugeot 206) en Dave Van Beers die de handdoek vroegtijdig in de ring moest werpen met een technisch probleem aan de Renault Clio.
De SN + 2000cc is gewonnen door Kristof Bex in een Volvo S40 hij werd vergezeld op het podium door merkgenoten Bert Bosmans en Luc Maris. Een strijd tussen Kristof Bex en Steve Volders (Ford Fiesta) voor de eerste plaats draaide uit in een spin van Maris en Volders waarvan Bosmans kon profiteren om door te stoten naar rang twee. Filip Vanderheyden (Volvo S40) eindigde als vierde voor de Mitsubishi Lancer Evo 5 van Tom Meeusen en de gestrande Steve Volders die zijn Ford krachtbron oververhitte door een losgekomen waterslag. De RST Cup werd op naam gezet van de Nederlander Jari van Hoof voor de Belg Jochen Verhoeven en de Nederlander Sjoerd de Visser.
VAS Regionaal
Het VAS regionaal die op zaterdag ook aan hun openingswedstrijd toe waren telde door het slechte winters tafereel amper 55 van de 75 ingeschreven starters, verdeeld over drie klassen. Bij de Promo klasse reed Rudy Loodts vanop startplaats vier zijn Opel Corsa naar een eerste plaats. Pole-houder Eddy Vandepas verkeek zich in de start en moest Danny Kunnen in zijn Toyota Corolla voor laten en zo tevreden nemen met de laatste podium plaats. Kunnen eindigde als tweede in deze Promo klasse. In de Regionaal A- klasse werd pole- houder Ben Lenaerts volledig uit zijn lood geslagen en eindigde pas op een vierde plaats met zijn Honda CRX. Met een straatlengte voorsprong kwam de overwinning toe aan de Toyota MR2 van Didier Dexters voor de Honda CRX van Olefs Bram en de eerder B-finale winnaar Jean-Pierre Verstraten die met zijn Peugeot 205 een mooie derde plaats in de wacht sleepte. B-winnaar Andy Leysen verraste iedereen in de eerste start van de A-finale bij de Regionale- B klasse tot deze in strijd kwam met regerend kampioen Jonas Kemps en zijn BMW M5 op zijn zijde draaide tussen uitgang Jokerlap en opgaan Duivelsberg. Tijdens de R-run liet Peter Putzeys zich vanop de beste startplaats voor de tweede keer de kaas van zijn brood nemen en moest uiteindelijk tevreden zijn met een derde stek. De eerste plaats kwam toe aan regerend kampioen Jonas Kemps in zijn BWM M3 al kreeg deze het nog duchtig aan de stok met Jef Mertens in een Opel Astra die op enkele centimeters uiteindelijk als tweede werd afgevlagd.

De in bijlage meegeleverde foto’s zijn vrij van COPYRIGHT

Jochen Coox voor Daniel Thoren en Paul Allerts

De oververhitte Ford krachtbron van Steve Volders

Strijd om de eerste plaats tussen Bex en Volders met Maris als toeschouwer